Vrouwenvoetbal

ingevoerd op 10-08-2017

In februari van dit jaar schreef ik onderstaande blog. De boost is nog groter dan verwacht. Wat een EK! Ik voorspel een gouden toekomst voor onze Oranje Leeuwinnen. En het kan niet anders dat na Intersport meerdere sponsoren in gaan stappen en gaan profiteren van dit prima sportmarketingplatform.

 

”De titel van deze blog is een vreemde. Waarom wordt de term vrouwenvoetbal überhaupt gebruikt? We spreken toch ook niet over mannenvoetbal. De reden dat de term vrouwenvoetbal nog steeds wordt gebruikt, zit hem in het feit dat het jarenlang ongewoon was dat meisjes en vrouwen voetbalden. Er werd en wordt door een flink aantal mannen vooral lacherig over gedaan. En vele vrouwen die in de jaren ’80 en ’90 voetbalden werden afgeschilderd als ’potten’. Gelukkig is het nu anders. Tussen 1998 en 2016 steeg het aantal vrouwelijke KNVB-leden van 65.000 tot ruim 151.000. Bij geen enkele andere Europese voetbalbond werden de afgelopen vijf jaar zoveel meisjes en vrouwen lid als bij de KNVB. Het meisjesvoetbal is zelfs de sterkst groeiende sport in Nederland. De verhouding tussen jongens- en meisjesvoetbal is nu 1 op 6, maar dat gat wordt steeds kleiner. Steeds meer clubs bieden vrouwenvoetbal aan. Vroeger moesten meisjes die wilden voetballen met de jongens meedoen. Maar nu vinden steeds meer verenigingen het leuk om meisjesteams op te zetten en mee te doen in de competitie. Daardoor kunnen dus steeds meer meisjes lid worden van de KNVB.

 

Een andere factor voor de toegenomen populariteit van vrouwenvoetbal zijn de goede prestaties van het Nederlands vrouwenelftal. Op de FIFA Women’s World Ranking staan de Oranje Leeuwinnen inmiddels op een mooie twaalfde plaats. Tien plaatsen hoger dan hun mannelijke collega’s. Het Nederlands vrouwenvoetbal bulkt van het talent. Vele internationals spelen inmiddels bij buitenlandse topclubs zoals Vivianne Miedema (Bayern München) en Daniëlle van de Donk (Arsenal). Ook de jeugdteams van de Oranje Leeuwinnen presteren uitstekend.

 

Met de media-aandacht wil het nog niet echt lukken. Maar gelukkig nam de NOS begin februari haar verantwoordelijkheid. In de zaterdagavond uitzending van 23.30 wordt nu wekelijks een samenvatting getoond van een wedstrijd uit de Eredivisie Vrouwen. Het begin is gemaakt. Ik verwacht in dit kader veel van het UEFA Women’s EURO 2017 wat in Nederland wordt gehouden. Dit gave sportevenement zal de populariteit van het Nederlandse vrouwenvoetbal een enorme boost geven.”

 

Hugo Gruijters

ek2017 ek2017